12 Ekim 2012 Cuma

Zabıt katipliği hakkında geniş bilgi


Zabıt Katipliği Hakkında Bilgiler:
Zabıt Katibi kısa adıyla katiplik diğer adıyla yazıcı anlamına gelir. Zabıt katibi kadrolu devlet memuru olarak veya kadro karşılığı sözleşmeli yani 4bli olarak istihdam edilir.Her yıl düzenli olarak az veya çok zabıt katibi alımı Adalet Bakanlığınca ilgili il merkezlerinde ve bazı ağır ceza mahkemesi yani adalet komisyonu olan ilçelerde yapılır.
Zabıt katibi olmanın bazı özel şartlar
1*Türk vatandaşı olmak, 
2*Sınav günü itibariyle 35 yaşını bitirmemiş olmak, 
3*askerlikle ilgisi bulunmamak veya askerlik çağına gelmemiş olmak, askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş ya da yedek sınıfa geçirilmiş olmak,
4*657 sayılı Kanunun değişik 48/1-A/5 bendinde sayılan suçlardan mahkûm olmamak, 
5*657 sayılı Kanunun 53 üncü maddesi hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak, 
6*Kamu haklarından mahrum olmamak,
7*Arşiv araştırması sonucu olumlu olmak.
Diğer şartlar ise şu şekildedir;
Zabıt katibi olmak isteyen bir kişinin klavyesi iyi olmak zorundadır.
Çünkü zabıt katibi olmanın şartlarından bir tanesi de 3 dakikada hatasız 90 kelime yazabilmektir.Daha fazla yazssam yanlışlarım çıksa ne olur?Birşey olmaz fakat en az 90 kelime yazılmalıki mülhakata girme şansı olsun.

Zabıt katibi olmak için öncelikli şart aslında KPSS sınavına girmek ve en az 70 puan almak.
Peki ben lisans yani 4 yıllık fakülte mezunuyum benimde mi 70 puan almam mı gerekiyor?Örnekle açıklayalım.
Üç tane zabıt katibi adayı olsun.Bunların ismi Ahmet Mehmet ve Ayşe olsun.
Ahmet Lise mezunu.
Mehmet Ön lisans yani 2 yıllık bir bölümden mezun.
Ayşe Lisans yani 4 yıllık bir fakülteden mezun.
Tüm adaylar kendi mezuniyetlerine göre girdikleri KPSS sınavından 70 puan almalıdır.Mezun olduğunuz okul veya mezuniyet durumunuza göre girdiğiniz KPSS sınavından aldığınız puan kaç ise ona göre sıralama yapılır.
Yukarıda verdiğimiz örneklere göre bir sıralama yapalım.Mesala Ahmet lise mezunu KPSS den 90 puan aldı. Mehmet Ön lisans mezunu KPSS den 87 aldı. Ayşe lisans mezunu ve KPSS den 92 aldı.
Bu durumda sıralama nasıl olur?
1 .Ayşe 92 puan
2 .Ahmet 90 puan
3.Mehmet 87 puan.
Burada görüldüğü üzere Mehmetin ön lisans mezunu olması katiplik için bir avantaj sağlamadı.Herkesin kendi düzeyinde girdiği KPSS sınavından aldığı puana göre sıralamaya konulmaktadır.
Katipliğe Öncelikle il merkezlerinde bulunan ve Adalet Komisyonu olan yani Ağır Ceza Mahkemeleri olan illerde sınav yapılır. Veya bazı Adalet komisyonu olan ilçelerde de katiplik sınavı yapılır.
Diyelim ki katiplik sınavına İzmir Merkez Adliyesinde 1500 aday başvuru yaptı ve 400 kişi 90 kelime ve üzeri yazdı ve mülakata çağrıldı.Toplamda da İzmir merkez adliyesine 50 zabıt katibi alınacaksa bunun yaklaşık 10 katı aday mülakata çağrılır.
Hangi klavyede yazdığımız veya 10 parmak yazıp yazmamak önemli midir?
Hangi klavyede yazdığınızın bir önemi yok. F ya q klavyede yazabilirsiniz.Başvuru sırasında sizin dolduracağınız formda zaten klavye türünüzü işaretliyorsunuz ve ona göre sınavda size klavye tahsis ediliyor.10 parmak yazıp yazmamanızda birşey ifade etmiyor. Önemli olan 3 dakikada en az 90 kelime yazabilmeniz.90 kelimeyi yazında iki parmaklamı yazarsınız 10 parmakla mı yazarsınız o size kalmış.
Klavye sınavında ekrandan mı yoksa kağıttan mı yazdırırlar?
Klavye sınavında bazı yerlerde ekrandan yazdırılırken bazı yerlerde kağıttaki metinin aynısının yazılmasını isteyebilirler.Klavyesi iyi olan katip adayı iki türlüde zorlanmadan yazabilir.

Zabıt katipliği yapan bir kişi görevde yükselebilir mi?
Zabıt katibi olan bir kişi eğer ki adalet meslek yüksek okulu mezunu ise icra müdürü ve müdür yardımcılığı sınavına girip kazandığı takdirde görevde yükselebilir. Bunun dışında 7-8 yıl hizmet eden kadrolu zabıt katibi olan ve adalet meslek yüksek okulu mezunu veya herhangi bir lisans bölümü mezunu olan kişiler yazı işleri müdürlüğü, idari işler müdürlüğü gibi görevlere ilgili sınavları kazandıktan sonra atanabilirler.
Mülahakatta neler sorulur?
Zabıt katibliği mülakatında ilk başta kendinizi tanıtmanızı isterler.Ailenizden ve ailenizdeki bireylerden, geçiminizi nasıl temin ettiğinize dair sorular sorulabilir. Daha sonra inkilap tarihi ve güncel konulardan soruların dışında Atatürk ile ilgili de sorular sorulabiliyor.
Mülakat zabıt katipliğini kazanmama ne kadar etki ediyor?
Genel itibariyle kpss puanınız, yazdığınız kelime sayısı ve mülakattaki verdiğiniz cevapları yüzdeye vuracak olursak;
yazdığınız kelime yüzde 30
kpss puanınız yüzde 30
mülakattaki performansınız yüzde 40
olarak ayrılabilir.
Mülahakata nasıl gidilir ne tür elbise giyilir?
Mülahakata giderken erkekler takım elbise kravat ve boyalı ayakkabılar hanımlarda aynı şekilde düzgün giyinmeleri gerekmektedir.Buda komisyon heyetinin gözüne artı bir puan olarak görünebilir.

Zabıt katipliğine başvururken bitirdiğimiz okul işe yarar mı?
Zabıt katipliği sınavına giren kişilerin mezun olduğu okullar elbetteki işe yarar.Adalet Meslek Yüksek okulu, bilgisayar bölümlerinin 2 veya 4 yıllıklarından mezun olanlar ile meslek liselerinin bilgisayar ve bilgisayarla ilgili bölümlerinden mezun olanlara öncelik vardır.Öncelikten ziyade bir nevi avantaj denilebilir.Mesala düz lise mezunu kişilerden bilgisayar sertifikası isteyebilirler ama yukarıda bahsettiğim adalet meslek yüksek okulu veya bilgisayar ile ilgili bölümlerden mezun olanlardan bilgisayar sertifikası istemezler. Çünkü aldıkları diploma aynı zamanda sertifika yerine geçmektedir.
Zabıt katibi ne iş yapar?
Zabıt katibi adliyede Cumhuriyet Başsavcılığının çeşitli birimlerinde, ceza mahkemelerinde, veya hukuk mahkemelerinde çalıştırılır. Kendisine verilen görevleri eksiksiz yerine getirmekle yükümlüdür.Diğer devlet kurumlarına göre sorumluluğu daha üst düzey bir kurumdur. Zabıt katibi olacak kişiler zeki,hızlı düşünen, el becerisine sahip, diksiyonu düzgün kişiler olmalıdır.
Zabıt katibi ne kadar maaş alır?
Lise mezunu bir zabıt katibi yaklaşık 1600 lira maaş alır.Mesai vs. Hariç.170-200 lira arasıda mesai ile birlikte ortalama 1800 lira maaş alır.
Bitirdiğiniz okul maaşınıza 20 ile 50 lira artırımına yardımcı olur.Lisans mezunu zabıt katibi ile lise mezunu zabıt katibi aynı maaşı almaz.
Aklınıza takılan diğer soruları yorum yaparak sorabilirsiniz.Elimden geldiğince yardımcı olurum.

22 yorum:

  1. merhaba öncelikle çok yararlı buldum yazılarınızı çok açıklayıcı olmuş teşekkürler. Ben lise mezunuyum bu durumda kpss sınavına girmek için 2014 ü beklemek zorundayım ama ygs sınavına girip adalet bölümünü tutturmaya çalışacağım bu durumda artım olacaktır diye düşünüyorum ama kpss zor mu ya da zabıt katibi olmak için ne gibi yollar izlemeliyim inanın kafam karman çorman bana ne önerirsiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. adalet bölümü okumanız avantaj olabilir.lise mezunu olarak kpss ye girmek daha avantajlı gibi görünüyor.çünkü önlisansa göre lise soruları daha kolay.adalet bölümünü okursanız icra müdür ve müdür yardımcılığı sınavına şartsız girebiliyorsunuz.normalde adliyede yazı işleri veya idari işler müdürü olmak için 8 yıl hizmet ve fakülte mezu şartı aranıyor.veya adalet mezunu olma şartı.tercih sizin.

      Sil
  2. slm admin ben önlisans laborant ve veteriner sağlık okuyorum tek ders yüzünden mezun olamadım tercih yapabilir miyim bilmiyorum onun dışında zabit katibi olabilir miyim önlisanstan mezun olmadım daha kpss önlisans puanım 75 katiplik için başvuruda buluna bilir miyim.onun dışında kpss tercihleri ile ilgili sorunlardada yardımcı olabilecek misin şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tercih yapabilirsin ama ön lisans olarak tercih yapamassın.çünkü mezun olman gerekiyor.ama tek dersini verirsen tahminen 2. yada 3.atamaya temmuz ağustos gibi atama olduğunda tercih yapabilirsin.ama mezun olman gerekiyor.2012 kpss ye lise mezunu olarak girdiysen tercih yapabilirsin ama önlisans olarak girdiysen tercih yapamassın.katiplikte başvuru yapmak için en az 70 puan almış olman gerekiyor.ve en az lise mezunu olmalısın.ayrıca bilgisayar sertifikan veya bilgisayar ile ilgili endüstri meslek,teknik meslek veya ticaret lisesi mezunu olman gerekiyor.

      Sil
  3. katiplik için önlisanslılar başvuruda bulunamıyorlar mı?bilgisayar sertifikam var meb onaylı önlisanstan tek ders yüzünden mezun olamadım sınavda sanırım 5 6 ocakta.katipliğe lise mezunu olarak başvuruda bulunsam benden orta öğretim kps puanı isteecekler bende önlisanstan girdim önlisan puanımı versem bir problem yaşar mıyım.onun dışında arkadaşlarım kpss önlisans puanımla tercih yapabileceğimi atandığım kurum benden diploma istediğindede dosyama tek dersimin kaldığını bildiren okuldan aldığım belgeyi göndere bileceğimi söylediler tabi kafam çok karışık yardımcı olur musun lütfen.ayrıca çok yararlı ve açıklayıcı yorumların teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mezun olmadan tercih yaparsan sıkıntı olabilir.tek dersin kaldıysa tolerans tanınabilir ama bence mezun olmadan tercih yapma.katiplik için başvuru yapamassın.çünkü kpss ye önlisans olarak girmişsin ama önlisans diploman yok.lise olarak başvurman içinde lise kpss lazım o yüzden başvuramassın.

      Sil
  4. bir sorum daha olacak olursa şayet tercih yaparsam atandığımda kuruma diploma yerine tek dersimin kaldığına dair öğrenci belgesi verirsem ve kurum bunu kabul etmezse tercih hakkım yanıyor mu yoksa bi sonraki atamalarda tercih yapabiliyor muyum şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. slm admiin dün bikaç sorum olmuştu fakat yayınlanmamış bunun sebebi nedir ya bir siz varsınız doğru düzgün bilgi veren lütfen yardımcı olun

    YanıtlaSil
  6. çok teşekkür ederim kafam çok karışıktı şimdi bütün soru işaretleri gitti.ing.2 den kaldım ama çok düşük bir puan aldım açıkçası hiç beklemiyordum çünkü ing.az çok hazırlanmıştım ing.1 sınavını rahatlıklada geçtim ama 2 de niye böyle oldu anlamadım.acaba okula itiraz dilekçesi yazsam bi faydası olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. önemli değil.şansınızı deneyin.belki faydası olur.

      Sil
  7. bu arada size ulaşabileceğim başka bir siteniz varsa yaza bilir misiniz face ya da hotmail falan bazen cevabını acil almam gereken sorular oluyor bişey yapamıyorum

    YanıtlaSil
  8. slm asdresinizden ulaşamıyorum size.kps puanı ile tercih yaparsam mezun olmadığım için bi sonraki kps sınavına kadar tercih hakkım yanıyormuş zabıt katipliği içinde geçerlimi bu yani diplomamın olmaması problem yaratırmı.sonuçta adalet bakanlığı katip atıyor değil mi tercih hakkım yanar diye korkuyorum açıkçası ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
  9. biraz farklı bir soru olacak ama görevinden suç işlediği için alınan bir polis hapse girip çıktıktan sonra tekrar göreve başlaya bilir mi?

    YanıtlaSil
  10. ocakta katiplik alımı var. bende bu yılki kpss sınavına girmiş biri olarak başvurumu yapsam ve katip olsam. 2013 te mayısta yapılacak toplu atamalar da tercih yapma şansım olur mu ?
    şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. katiplikten istifa edip atandığınız kadroya gidebilirsiniz.sorun olmaz.

      Sil
  11. slm ben moda tasarımı ön lisans mezunuyum kpss 71 puan aldım .bende katiplik sınavına başvurabilirmiyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sınava girmenizde bir sakınca yok.yazıdada belirttiğim gibi bölüm farketmeksizin en az lise mezunu kpss den 70 ve üzeri puan alan şartları tutan herkes sınava başvurabilir.

      Sil
  12. Slm ben 2012 önlisans kps sinavina girdim su anda da isletme lisans mezunu oldum acaba onumuzdeki katiplik alimlarinda yine önlisans olarak mi basvuru yapicam cevaplarsaniz memnun olurum .

    YanıtlaSil
  13. Selam iktisat mezunuyum kpss puanim 72 sinava girebilirmiyim

    YanıtlaSil