14 Ekim 2012 Pazar

Mübaşir nedir?ne iş yapar? şartları nedir?


MÜŞABİR NEDİR?

Mübaşir halk dilindeki adıyla çığırtkan adliyede genellikle mahkemelerde çalışan personeldir.Yardımcı hizmet sınıfı kadrosunda yer alan mübaşirler mahkemedeki dosyaların düzeninden, mahkemenin duruşması olduğunda duruşma günü duruşması olan dosyaları sıra koymaktan, dosyaya gelen evrakları düzenli olarak takıp kontrol etmekten sorumlu kişidir.
Mübaşir nasıl olunur?Mübaşir olmanın şartları nelerdir?
Mübaşir olmak için KPSS puanınız biraz yüksek olması gerekiyor.Çünkü mübaşirliğe başvuran kişiler genel yüksek puanlı adaylar oluyor. Aslında bu adaylardan kaynaklanan bir sorun değil.Mübaşir alımı az olduğu için adayların KPSS puan sıralamasına göre sıraya koydukları için doğal olarak yüksek puanlıları çağırıyorlar.
X adliyesine 5 adet mübaşir alınacağını var sayalım.Bunun 5 katı adayda mülahakata çağırılacağını düşünürsek başvuru yapanda toplam 200 kişi olsun.
Bu adaylardan KPSS puan sıralamasına göre puanı yüksek olan 50 aday mülahakata çağırılır.
Geriye kalan 150 kişi direk elenmiş oluyor.
Mübaşir olmanın bazı özel şartlar
1*Türk vatandaşı olmak,
2*Sınav günü itibariyle 35 yaşını bitirmemiş olmak,
3*askerlikle ilgisi bulunmamak veya askerlik çağına gelmemiş olmak, askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş ya da yedek sınıfa geçirilmiş olmak,
4*657 sayılı Kanunun değişik 48/1-A/5 bendinde sayılan suçlardan mahkûm olmamak,
5*657 sayılı Kanunun 53 üncü maddesi hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak,
6*Kamu haklarından mahrum olmamak,
7*Arşiv araştırması sonucu olumlu olmak.

Mübaşirlik mülahakatında ne sorarlar?

Mübaşirilik mülahakatında ilk başta kendinizi tanıtmanızı isterler.Ailenizden ve ailenizdeki bireylerden, geçiminizi nasıl temin ettiğinize dair sorular sorulabilir. Daha sonra inkilap tarihi ve güncel konulardan soruların dışında Atatürk ile ilgili de sorular sorulabiliyor.
Mülakat zabıt katipliğini kazanmama ne kadar etki ediyor?
Genel itibariyle kpss puanınız, yazdığınız kelime sayısı ve mülakattaki verdiğiniz cevapları yüzdeye vuracak olursak;
yazdığınız kelime yüzde 30
kpss puanınız yüzde 30
mülakattaki performansınız yüzde 40
olarak ayrılabilir.

Mülahakata nasıl gidilir ne tür elbise giyilir? 

Mülahakata giderken erkekler takım elbise kravat ve boyalı ayakkabılar hanımlarda aynı şekilde düzgün giyinmeleri gerekmektedir.Buda komisyon heyetinin gözüne artı bir puan olarak görünebilir.


Mübaşir ne kadar maaş alır?

Lise mezunu bir zabıt katibi yaklaşık 1600 lira maaş alır.Mesai vs. Hariç.170-200 lira arasıda mesai ile birlikte ortalama 1800 lira maaş alır.
Bitirdiğiniz okul maaşınıza 20 ile 50 lira artırımına yardımcı olur.Lisans mezunu zabıt katibi ile lise mezunu zabıt katibi aynı maaşı almaz.
Aklınıza takılan diğer soruları yorum yaparak sorabilirsiniz.Elimden geldiğince yardımcı olurum.

2 yorum:

  1. Merhabalar, bilgiler için teşekkürler.
    mübaşirler üniforma mı giyer yoksa sivil kıyafetle mi çalışır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şuanda mübaşirler için tasarlanan bir kıyafet yok.kumaş pantolon kumaş gömlek veya takım elbise ile çalışırlar.arşivde çalışacakları zaman sivil giyinebilirler.

      Sil